2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás

A Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás. 1996-ban alakult 23 önkormányzat részvételével, területfejlesztési feladatok ellátására, tevékenysége a Vasvár környéki statisztikai körzetre terjed ki. A "Vasi Hegyhát" Többcélú Kistérségi Társulása a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásairól szóló 2004. évi CVII. Törvény alapján működik . A Társulás önálló jogi személyként működik.


A társuláshoz az alábbi települések tartoznak: Alsóújlak, Andrásfa, Bérbaltavár, Csehi, Csehimindszent, Csipkerek, Egervölgy, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Mikosszéplak, Nagytilaj, Olaszfa, Oszkó, Pácsony, Petőmihályfa, Püspökmolnári, Rábahídvég, Sárfimizdó, Szemenye, Telekes, Vasvár.


Kistérségünk a „Vasi Hegyhát” és a Kemeneshát találkozásánál a Rába folyó jobb partján található. Délen Zala megye, keleten Nyőgér és Hosszúpereszteg, nyugaton a Nádasd – Zalalövő vonal határolja. A Hegyhát térségét 23 település alkotja, 372 km2 területen 16 500 fővel, nagyrészt aprófalvas településekkel. A terület gazdasági, kulturális és természetes központja az ötezer főt számláló Vasvár.
Gazdasági és társadalmi szempontból az elmaradott térségek közé tartozik, nem rendelkezik jelentős iparral, az emberek nagyrészt mezőgazdaságból élnek.
Megalakulása óta kiemelt figyelmet szentel a kistérségben élők életszínvonalának emelkedését és a térség fejlesztését elősegítő kezdeményezéseknek. Ezek közül kiemelkednek a kistérség természeti és kulturális lehetőségeinek kiaknázását célzó turizmusfejlesztési- programok, illetve a LEADER program.


A Társulásnak jelentős tapasztalata van a partnerségi keretek között megvalósuló projektek koordinálásában (Pl. közmunka programok, EQUAL, PHARE CBC projektek). A KNEIPP témaút létrehozásában közreműködő önkormányzatokkal és civil szervezetekkel megalakulása óta szoros együttműködést folytat.

A Társulás a Munkaügyi Központ segítségével pályázott az amerikai U.S.A.I.D. által meghirdetett Gyorsreagálás projektben való részvételre. Ennek eredményeként 5 millió Ft támogatással Kistérségi Irodát hozott létre és térségfejlesztéssel foglalkozó főállású menedzsert alkalmazott. Az irodahelyiséget azóta is Vasvár város biztosítja.


A Társulás az elsők között pályázva, mint „A” kategóriás kistérség készítette el a SAPARD Stratégiai és Operatív programját az FVM támogatásával.
2000-ben a menedzser továbbfoglalkoztatása és a pályázatokhoz szükséges önerő biztosítása az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány GF/99 programjának segítségével volt lehetséges. A társulás megerősödését ez a program, valamint több sikeres pályázat segítette elő. A Területfejlesztési Tanács finanszírozásával készült el többek között 1999-2000-ben a Vasvári kistérség Gazdaság-fejlesztési Programja, 2001-ben két turisztikai termékkínálat jelent meg, „Almaút” és az „Utak vonzásában” címmel. E programok keretében együttműködünk a szomszédos és más régióbeli kistérségekkel (ZalA-KAR, Észak-nyugat Zalai kistérség, Nyugati Kapu, Körmendi kistérség, Őriszentpéteri kistérség) A Közép-dunántúli Régiós Új Atlantisz társulással informatikai fejlesztést valósítottunk meg.


2001-től a társulás működőképessége az FVM vidékfejlesztési menedzserek foglalkoztatásának támogatásával stabilizálódott. Fejlesztési programjainak megvalósítása térségi és régiós szinten folyamatban van. Fontosnak tartjuk a szükséges szereplők és pályázati források bevonását a térség fejlődésének elősegítése érdekében.
Jelentős szerepe van a kistérségi megbízott és a társulás közt kialakult szoros és eredményes kapcsolatnak.Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás