2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Történet

Sebastian Kneipp szüleivel és testvéreivel nagy szegénységben, egy nedves pincelakásban nevelkedett, amelynek következtében már fiatalon elérte a kor rettegett kórja, a tuberkulózis. Betegségén úgy próbált segíteni, hogy többször megfürdött a jeges Dunában, illetve saját maga által készített gyógynövényteákat fogyasztott. Immunrendszerét sikerült annyira megerősítenie, hogy néhány hónap alatt kigyógyult a halálos kórból.

Ekkor kezdett behatóbban foglalkozni a víz és a gyógynövények gyógyító erejével. Módszereivel olyan hírnévre tett szert, hogy betegek ezrei vándoroltak hozzá, naponta körülbelül százötvenen keresték fel. "Fogadóóráin" orvos- illetve paptársaival - mivel katolikus lelkészként dolgozott - egyszerre 20 beteget fogadott, s ami a legfontosabb: mindezt ingyen tette.

Természetesen ezt sem az egyház, sem az orvosok és a gyógyszerészek nem nézték jó szemmel, különleges gyógyító módszerei miatt kuruzslónak kiáltották ki és üldözték.

Az atya számára Bad Wörishofen, a Bajorország déli részén, Münchentől kb. 80 kilométerre fekvő település szolgált "rejtekhelyül". A világhírű, államilag is elismert Bad Wörishofen-i Gyógyfürdő ma is a Kneipp-tanok „mekkájaként” ismert, és központi szerepet tölt be a kikapcsolódásra, felüdülésre vágyók életében.

Kneipp módszereit barátai unszolására papírra is vetette, így született meg röpke hat hét alatt "Mein Wasserkur" (Vízzel való gyógyításom) című könyve.

Kneipp jóval megelőzte korát, amikor kidolgozta módszereit. Elve az volt, hogy az ember lelkét és testét egységében lehet csak gyógyítani. Filozófiája és gyógyító módszerei ma is aktuálisak. Öt pilléren nyugvó egészségmegőrző teóriáját a test, a lélek és a szellem harmóniája teszi egységessé.

A magyarországi hagyományokat tekintve a nyugati országrészen találkozhatunk az 1800-as években a Kneipp gyógymóddal, ugyanis Kőszegen volt dr. Dreiszker József vízgyógyintézete, mely a kies fekvésű város egyik legszebb pontján, közvetlenül a Kálvária-hegy alatt feküdt. A fürdő-intézetet a Magyar Királyi Minisztérium engedélye alapján tartotta fenn a tulajdonos. Az intézet minden kényelemmel be volt rendezve, gyógymódja is kipróbált volt: a módosított úgynevezett Prisnitz-féle vízgyógyeljáráshoz Kneipp-kúra járult, ezen kívül többek között ligno-sulfit belégzési gyógymódot, masszázst, és gyógytornát alkalmaztak.

 

 

 

Forrás: Die Kneipp-Therapie, der Bestandteil der physikalischen Medizin, Deutsches Ärzteblatt, Nr. 47/1986
            http://193.225.149.5/vdkweb/vm_varmegyeivarosai/egeszsegugy.html

Galéria (1):