2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Mire tudatosul benned, hogy eszel, arra már túl sokat ettél

feltöltve: 2011-11-16 (11:35)

Az egészséges és aktív élet alapja a kiegyensúlyozott étrend. Ez azonban nem a diétákról és a táplálkozási tervekről szól - Kneipp szerint a tudatos táplálkozást jelenti. 

Ugyanakkor nem kemény önmegtartóztatásra és a karcsúság megszerzésére kell gondolnunk. A hangsúly az egyszerű és tápláló élelmiszereken van. Változatos étrend ajánlott. A lelkész mottója: ”Több növényi és kevesebb állati eredetűt fogyasszunk”.


A siker az étrend megváltoztatásában rejlik. Néhány tipp, ami segít ebben:
- Sok zöldség és gyümölcs
A friss, ropogós gyümölcsök és zöldségek nemcsak jóllakottá tesznek, hanem az ízük is kiváló. Más élelmiszereknél jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, valamint sok bioaktív anyag is található bennük. (Ilyenek például a rostok, az illat-, íz- és színanyagok. Nem létfontosságúak, de jótékonyan hatnak az egészségre. Pusztítják a kórokozókat, lassítják a betegségeket okozó és az öregedést gyorsító folyamatokat, serkentik az anyagcserét, erősítik az immunrendszert.). Első osztályú vitaminforrások. Akik az étrendjükön keresztül túl kevés létfontosságú anyagot vesznek magukhoz, azoknak célszerű étrend-kiegészítőkkel pótolni a hiányzó mennyiséget.
- A zsírral, olajjal csínján kell bánni, és a minőséget kell szem előtt tartani
A Mediterráneum lakói csak kiváló minőségű olajokat használnak, amelyek biztosítják a szervezetnek az esszenciális zsírsavakat és a zsírban oldódó vitaminokat. Egy fontos megjegyzést azonban tennünk kell: A zsírokat, olajokat óvatosan, takarékosan kell használni. Mert egy gramm zsír kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint egy gramm szénhidrát, vagy egy gramm fehérje. Különösen alattomosak a rejtett zsírok, amelyek például a chips-ben, csokoládéban, de még a kolbászokban, sajtokban és a mártásokban is megtalálhatók.
Nagyon jó alternatíva ugyanakkor szójatermékek fogyasztása, és a hal.
- Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű termékeket
Váltson fehér kenyérről teljes kiőrlésű kenyérre! Egy tápláló étrendnek eleme továbbá a müzli, a barna rizs, a köles és a tönkölybúza. Ezek sokkal jobban laktatnak, mint a fehér lisztből készült termékek, és egyidejűleg biztosítják a szervezet működéséhez szükséges, táp-és rostanyagokat.
- Igyunk sokat
Legalább két liter folyadékot kell inni egy nap. Lehetőleg nagy mennyiségben fogyasszunk ásványvizet és gyógynövény- vagy gyümölcsteát. Az italok alig, vagy egyáltalán ne tartalmazzanak szén-dioxidot.
- Tartsunk „friss élelmiszer napot”
Ajánlott rendszeresen „friss élelmiszer nap”-ot tartani, amikor csak friss gyümölcsök, zöldségek és saláták kerülnek az asztalra.
 További híreink: