2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Mezítlábon egészségünkért

feltöltve: 2011-09-03 (22:40)

Az újdonságokra, és persze az egészséges életmódra fogékonyak számára jó hír, hogy egyre több helyen - akár már Magyarországon is - találkozhatunk mezítlábas túraösvényekkel.

A mezítlábas sétaútvonalak ötlete Németországból, és Ausztriából származik, ahol az elmúlt húsz évben számos ilyen létesítmény, illetve túraútvonal létesült. Egy ilyen sétaösvényt a Békés Megyei Egészségturisztikai Klaszter tagjai is megismerhettek, sőt ki is próbálhattak Ausztriában, Seefeld in Tirolban. A tiroli településen két úgynevezett Kneipp-útvonal is található, melyek könnyen megközelíthetőek, és viszonylag rövid idő alatt bejárhatóak. A hatalmas hegyek között megbúvó hegyi üdülőfalu tópartjától néhány méterre, egy fenyőerdőben került kialakításra az ösvény, ahol faháncson, tobozokon, és köveken sétálhatunk, valamint különböző fából készült akadályokat kell „legyőznünk" mezítlábasan.

A sétaösvény végén egy kőből készült medencébe meríthetjük lábainkat, kezeinket, taposhatjuk a hideg vizet a mellékelt tábla utasításai szerint 15 másodpercig. A vállalakozó szelleműek akár a tó kristálytiszta vizébe is bemártóztathatják végtagjaikat. A sétaúton, több helyen találkoztunk a Kneipp-ösvény helyes használatát, valamint a környékbeli gyógynövényeket bemutató információs táblával is.

 

Miért Kneipp?

A Kneipp terápia elnevezés a 19. század elején született Sebastian Kneippről kapta a nevét, aki saját tapasztalatai alapján dolgozta ki később világhírűvé vált programját. A módszer lényege: - amely egyaránt alkalmazható megelőzésre, és gyógykezelésre - a különböző hőmérsékletű környezetnek teszi ki a testet, ezáltal serkenti a vérkeringést, és az anyagcserét. A Kneipp kezeléseknek több fajtája ismert, leggyakrabban a különböző felületeken (homok, toboz, parafa, háncs, kavics) mezítlábas sétát, majd hidegvízben taposást, illetve nedves/harmatos fűben - esetleg havon - sétálást jelent. Ezen túlmenően több fürdőben, wellness szállodában találkozhatunk Kneipp-taposókkal, ahol körülbelül bokáig érő vízben kavicsokon kell sétálni.

Kneipp ösvények Magyarországon

Magyarország első mezítlábas parkja 2008-ban nyílt Tabajdon, ahol egy 800 méter hosszú ösvényen lehet sétálni. A Mezítlábas park vezetője egy ausztriai kirándulásról hozta az ötletet. A park látogatása egész évben ingyenesen látogatható.

Egyre több helyen találkozhatunk szálláshelyeknél is rövidebb-hosszabb Kneipp ösvényekkel.

Forrás: http://bmek.bekesmegye.comTovábbi híreink: