2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Mezítláb a parkban

feltöltve: 2011-09-03 (22:40)

Az ötlet Németországból indult hódító útjára, és ma már idehaza is akad hely, ahol speciális, mezítlábaskodásra kiépített ösvény várja a vállalkozó kedvűeket. A számtalan lehetőségnek Sebastian Kneipp, a hidroterápia egyik úttörője is örülne.

A mezítlábas sétaparkok ötlete – a nudizmushoz hasonlóan – az egészséges életmódra fogékony és kirándulni is kedvelő németek fejébő l pattant ki. Németországban és Ausztriában az elmúlt két évtizedben több mint 60 ilyen létesítmény nyílt, és már Angliában, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Hollandiában, Ausztráliában és Dél-Koreában is vannak hasonló ösvények.

Homok, toboz, dióhéj

A különleges járófelület ideális hossza 2-3 kilométer. Az ösvényeket különböző természetes anyagok – homok, tőzeg, fadarabok, tobozok, kövek, kavicsok –, netán lekerekített üvegdarabok borítják. Sok helyen parafadugókon, dióvagy mogyoróhéjakon, patakokon vagy saras pocsolyákon át vezet az út. Mindez nem mindig kellemes, ám annál hasznosabb.

Vannak persze, akik többre vágynak a pár kilométeres mezítlábas sétánál. Léteznek olyan német kirándulócsoportok, amelyek cipő nélkül vágnak neki az Alpok erdő inek. A mezítlábas túrákat népszerűsítő német honlap szerint egyébként a sarkvidékeket, vulkánokat és hasonló extrém helyeket leszámítva az egészséges mezítlábaskodásra alkalmas felületek a legtöbb helyen – lakásokban, osztálytermekben, sportrendezvényeken – minden nagyobb nehézség nélkül létrehozhatók.

Tabajd - mezítláb a színpadon is

Új játszótérrel várja a mezítlábas sétára vágyókat a tabajdi Mezítlábas park, amely több mint száz önkéntes munkájának köszönhetően újult meg tavasszal. (Bejárat a falu fő terén, a híd és Nepomuki Szent János szobra mellett.) Az ezerlelkes faluban 2008-ban nyílt meg az ország első mezítlábas parkja: a 800 méter hosszú ösvényen csupasz lábbal a homoktól a tobozokon keresztül a kavicsokig mindenféle felületet ki lehet próbálni.

„Az ötlet egy ausztriai családi kiránduláson született, először ott láttunk ilyen parkot” – meséli Trimmel Mária, a park vezetője. A park egész évben ingyenesen látogatható: nincs belépő, és nyitvatartási idő sem.

A mezítlábas szezon májusban kezdődik, idén új, óriási játéksziget is várja a gyerekekkel érkező ket. „A gyerekek nagyon élvezik parkot, nekik különösen fontos, hogy a lábboltozat kialakulása miatt minél többet mezítláb legyenek” – mondja Trimmel Mária.

A parkban július elején idén is mezítlábas színpadot állítanak: a Magyar Színház színi tanodájának növendékei mutatják be vizsgaelő adásukat.

Cserehát csendjében

Németországi példa nyomán született az irotai Mezítlábas ösvény és herbapark ötlete is, amely a Tálentum falusi vendégházhoz és kézmű vesházhoz tartozik. Irota nyugalmas kis falu az Északi-középhegységben, a Cserehát vidékén: Miskolctól 42, Edelénytől pedig 18 kilométerre fekszik.

Az 500 méternyi ösvény a talpat kellemesen masszírozó kavicsokon, süppedős homokon és agyagon, fatörzseken és füves területeken keresztül kanyarog, a herbaparkban pedig 30-féle fű szer- és gyógynövény látható. „Zsályát, koriandert, kaprot, mindenféle illatos növényt lehet itt találni” – mondja a vendégház tulajdonosa, dr. G. Fekete Éva. A házhoz tartozó füves pályán olyan régi népi játékok is kipróbálhatók, mint a méta, a bige, a teke vagy a golyózás.
Kneipp-túra

Öt alappillérre a hidroterápia, az egészséges táplálkozás, valamint a fito-, a mozgás- és a rendterápia. A módszer az 1821-ben született Sebastian Kneipp bajorországi lelkész nevéhez fűződik, aki tuberkolózisban betegedett meg. Ekkor fedezte fel Johann Siegmund Hahn könyvét, amely a víz egészségre gyakorolt jótékony hatásáról szól. Az olvasottak hatására gyakran megmártózott a jeges Dunában, és különböző gyógynövényeket is alkalmazott – ennek is köszönhetően később kigyógyult betegségéből. Saját tapasztalatai alapján dolgozta ki világhírű, megelőzésre és gyógykezelésként is alkalmazható módszerét. Napjainkban sok wellness hotel kínál hidroterápiát: különböző hőfokú vízzel, váltakozó hőmérsékleti ingereknek teszi ki a testet, ami élénkíti a vérkeringést, serkenti az anyagcserét. A terápia egyik legfontosabb eleme a három részből álló mezítlábas séta: a mezítláb járás, a vízben járás és a nedves fűben vagy akár havon járás. A leggyakrabban alkalmazott Kneipp-taposóban bokáig érő meleg, majd hideg vízben kell sétálni a kövekkel és kavicsokkal borított medencében.

Forrás: http://www.nol.hu/



További híreink: