2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Kneipp-fürdő kúra alkalmazása karon

feltöltve: 2011-12-12 (11:59)

  • Hideg karfürdő
  • Emelkedő hőmérsékletű karfürdő
  • Váltakozó hőmérsékletű karfürdő

Mindenki által könnyen elvégezhető kúra otthon, vagy akár munkahelyen is.

Hideg karfürdő
Töltsük meg a mosdót hideg vízzel. Mártsuk bele először a jobb karunkat, a könyökízületekig, majd a bal karunkat is és 20-40 másodpercig hagyjuk a vízben, közben mozgassuk, amennyire a hely engedi. Majd vegyük ki a vízből, ne törölje meg, hanem mozgassuk a karunkat erősen addig, míg melegséget nem érzünk.
Alkalmazhatjuk napközben, felfrissülésre, teljesítményünk fokozására.
Hatása: szívritmus csökkentő, nyugtató, frissítő hatása van.
Használata kimerültség, fáradság esetén, vagy fizikai, mentális teljesítmények csökkenésekor, annak fokozására, illetve helyi akut gyulladás, vagy könnyebb sérülések és fájdalmak csillapítására javallt.

Nem alkalmazhatják: szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők, idült gyulladás degeneratív reumatológiai változásokban szenvedők

Emelkedő hőmérsékletű karfürdő
Ennek nem csak helyi hatása van, hanem a szívet és az agyat ellátó erekre is jótékony hatással bír. Töltsük meg a mosdókagylót kb. 32 ° C-os vízzel. Helyezzük bele a karunkat a könyökízületig  majd legalább negyed órán keresztül lassan melegítsük a vizet, amíg hőmérséklete eléri a 40-42 ° C-t. 5 percig tartsuk még benn a kezünket. Ezután jól szárítsuk meg és fél órát pihentessük.
Használata befolyásolja és fejleszti a szív vérellátását, szabályozza az agyi véráramlást, csökkenti a gyulladásokat,
Nem alkalmazhatják magas vérnyomásban, akut gyulladásban, idegrendszeri zavarokban, visszérben szenvedők.

Váltakozó hőmérsékletű karfürdő
Dupla tartályú csap szükséges hozzá. Az egyik felébe meleg (36-38 ° C), a másik felébe pedig hideg vizet töltsünk. (Minél hidegebb annál nagyobb lesz a hatás). 5 perc a hidegben, majd 10-20 másodperc a meleg vízben, majd ismételjük meg az egészet. A vége a hidegfürdő legyen, ezután megmozgatjuk, felmelegítjük karunkat. Kezdetben 2-szer váltakoztassuk, a későbbiekben lehet 3-szor, 4-szer ismételni a váltófürdőt.
Javasolt: tartósan hideg kezek, keringési zavarok a karokban, fáradtság, krónikus tüdőtágulat, köhögés esetén.
Hatása: javítja a vérkeringést, vegetatív stabilizáló hatású.
Nem alkalmazható: Angina pectorist okozhat. Szív, keringési-, légzésszervi problémák

FONTOS alapszabály: mind a három esetben felmelegített karral kezdjük a kúrát. Ezt egy kevés mozgással érhetjük el.
 



További híreink: