2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Hogyan segítheti a KNEIPP a kis falvak túlélését?

feltöltve: 2011-11-03 (08:12)

Mi is az a Kneipp, illetve ki is ő?
Mi is ez a módszer?
Miért éppen a Kneipp jelenti a megoldást?

Mi is az a Kneipp, illetve ki is ő?
Sebastian Kneipp szüleivel és testvéreivel nagy szegénységben, egy nedves pincelakásban nevelkedett, amelynek következtében már fiatalon elérte a kor rettegett kórja, a tuberkulózis. Betegségén úgy próbált segíteni, hogy többször megfürdött a jeges Dunában, illetve saját maga által készített gyógynövényteákat fogyasztott. Immunrendszerét sikerült annyira megerősítenie, hogy néhány hónap alatt kigyógyult a halálos kórból. Ekkor kezdett behatóbban foglalkozni a víz és a gyógynövények gyógyító erejével. Módszereivel olyan hírnévre tett szert, hogy betegek ezrei vándoroltak hozzá, naponta körülbelül százötvenen keresték fel. "Fogadóóráin" orvos- illetve paptársaival - mivel katolikus lelkészként dolgozott - egyszerre 20 beteget fogadott, s ami a legfontosabb: mindezt ingyen tette.
Ha jól meggondoljuk, az emberiség mindig a természethez nyúl vissza, hiszen olyan egyedülálló organizmusról beszélünk, amely képes önmagát reprodukálni bármely körülmények között. Ezért van például a sok természeti katasztrófa, mivel a természet próbál megújulni, megszabadulni a környezetszennyezés által okozott „sérülésektől”.
Az is elmondható, hogy a legtöbb újdonságot a kényszer szüli.
Sem az egyház, sem az orvosok, sőt a gyógyszerészek sem nézték jó szemmel, különleges gyógyító módszerei miatt kuruzslónak kiáltották ki és üldöztek.
Természetesen nem meglepő a szakemberek reakciója sem, mivel minden „úttörőnek” nehéz, aki valami újat, valami szokatlan módszert, gépet fedez fel, főként akkor, ha az illető nem a szakterület egyik tekintélye.

Mi is ez a módszer?
Öt pilléren nyugvó egészségmegőrző teóriáját a test, a lélek és a szellem harmóniája teszi egységessé.
Nem ok nélkül maradt fenn az a közmondás, hogy „Ép testben ép lélek.”
A pillérek:
1. Víz (hidroterápia): amely különböző hőfokú víz alkalmazásával váltakozó hőmérsékleti ingereknek teszi ki a testet, és ezzel vegetatív reakciót vált ki.
2. Gyógynövények (fitoterápia): szelíd gyógynövényekkel, amelyek ugyan lassabban hatnak, de jóval kevesebb mellékhatást fejtenek ki.
3. Egészséges táplálkozás: különösen hangsúlyozta a zöldségfélék, gyümölcsök és tejtermékek szerepét. A teljes értékű élelem nagyon fontos az étrendben.
4. Mozgás (egészséges testmozgás, masszázs): amely ésszerű és rendszeres testmozgáson alapul. Cél nem a kimagasló teljesítmény, hanem a terhelés és tehermentesítés rendszeres és egészségjavító keveréke.
5. Test-lélek-szellem harmóniája: amely azt tanítja, hogyan élhet az ember összhangban önmagával, miként találhatja meg a saját testi-lelki ritmusát.

Joggal kérdezhetnék, mi köze ennek a faluk elnéptelenedéséhez.
Nézzük a Hegyháti kistérséget. A kistérség lakónépessége folyamatosan csökken. Egyre kevesebb turista érkezik a térségbe.

Miért éppen a Kneipp jelenti a megoldást?
A térséget a különleges természeti értékek (védett növények, gyógynövények nagy száma), csendes, nyugodt pihenésre alkalmas táj jellemzi.
Kedvező idegenforgalmi adottságai vannak: az osztrák és szlovén határhoz való közelség és a főközlekedési utak közelsége.
Az önkormányzatok is támogatják a turizmus és az egészség ilyen irányú fejlesztését.

Mi minden köszönhető a Kneipp módszernek, ha a fejlesztés megvalósul?
ELSŐSORBAN: EGÉSZSÉGESEBB EMBEREK. Ezen kívül:

  • Megélhetés
  • A térség fennmaradása, fejlődése
  • A térség ismertebbé válása


További híreink: