2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Kneipp-túra a Vasi Hegyhát Kistérségben

feltöltve: 2011-11-03 (08:16)

Németországban az egyik legnépszerűbb terápiás módszer a Kneipp-kúra. Magyarországon még nem igazán terjedt el, de az utóbbi években már egyre több helyen lehet igénybe venni.

2009-ben a Vasi Hegyhát Kistérség 13 települése  pályázatot nyújtott be „A Kneipp összeköt” című projekt megvalósítására. A projekt célja mindenki számára elérhető szolgáltatások meghonosítása a térségben, és a lakosság egészségügyi helyzetének javítása. Ennek érdekében különböző Kneipp műtárgyak kerülnek elhelyezésre a településeken. Ilyenek többek között a könyöklő, lábáztató, taposó, vizes játszótér, gyógynövénykert, táplálkozási piramis, labirintus, meditációs szék, inhalátor ház. Ezeknek az elemeknek nagy szerepe van az egészséges életmódra nevelésben, a pihenésben, a belső egyensúly megteremtésében. A helyszíneken minden korosztály megtalálhatja a számára vonzó kikapcsolódási formát. A Kneipp-tanok elterjedése hozzájárulhat az aktív egészségmegőrzéshez és a falusi turizmus fejlődéséhez. A program megvalósulásában és a célok elérésében a helyi civil szervezetek is sokat segítenek.

A kistérségi tiszti-főorvos is fontosnak tartja a Kneipp módszer és a terápiás lehetőségek széles körben való elterjesztését. A módszer segíthet a hagyományos orvoslás mellett, a betegségek megelőzésében, a rehabilitációban, az egészségtudatos életmódra való nevelésben, a felelősségtudat fejlesztésében.

A Kneipp módszer öt elemre épül:

1) A víz gyógyító erejének alkalmazása.
2) A mozgás egészség megőrzésében játszott szerepének terjesztése.
3) A gyógynövények alkalmazásának az elterjesztése.
4) Egészséges táplálkozás fontosságának tudatosítása.
5) Lelki egyensúlyra való felkészítés.

A vasi kistérség előzetes megállapodást kötött osztrák kistérségekkel az általuk ismert KNEIPP és náluk alkalmazott gyógy-kultúra alapján létrejövő közös együttműködésről. Az osztrák partner a kelet stájerországi Mittleres Feistritztal Kistérség 13 falujával. A 3 éve megindult az együttműködés célja a Hegyhát Kneipp térséggé való fejlesztése, közös szakmai munka megvalósítása.

Kneipp története:

Sebastian Kneipp szüleivel és testvéreivel nagy szegénységben éltek, már fiatalon elérte a rettegett kór a tuberkulózis. Betegségén úgy próbált segíteni, hogy többször megfürdött a jeges Dunában, és gyógynövényteákat fogyasztott, amit saját maga készített. Néhány hónap alatt immunrendszere annyira megerősödött, hogy kigyógyult a halálos kórból. Ennek hatására kezdett el foglalkozni a víz és a gyógynövények gyógyító erejével. Módszereivel olyan híressé vált, hogy betegek ezrei vándoroltak hozzá. A kezelés vízkúrával kezdődött, majd Kneipp módszerét kiegészítette táplálkozási és életmód változtatási tanácsokkal. A kúra lényege, hogy a hideg víz a bőrereket összehúzza, miközben meleget von el a testtől. A bőrerek kitágulásával ellentétes reakció lép fel és meleg önti el a kezelt részt. A vízkezelések a bőrön keresztül az idegrendszerre hatnak. Összhangba hozzák a szívműködést, az anyagcserét, a vérkeringést, a légzést, az immunrendszert.

Kneipp alapelve: az ember lelkét és testét egységében lehet csak gyógyítani. Filozófiája és gyógyító módszerei ma is aktuálisak. A természetes gyógymódok közé tartozó Kneipp terápia nem a konvencionális orvoslás alternatívája, hanem kiegészítője.

"Az egészség a kereskedelemben nem kapható, csak az életmódon keresztül" Kneipp

Nem mindegy tehát, hogy milyen módon élünk, mert ezzel életünk minőségét befolyásoljuk. Legtöbbször életmódunknak köszönhetjük, ha idő előtt megöregszünk, megbetegszünk, vagy meghalunk. Még kevesen gondolnak arra, a legjobb befektetés a betegségmegelőzés, hiszen ezzel a hosszantartó egészségünket nyerhetjük el.



További híreink: