2. Térségi műhelyfoglalkozás

2013. 04. 03

Fórum a természetes gyógymódokról, az egészségmegőrző táplálkozásról a kneipp-i tanok jegyében; és közös ötletelés az egészségmegőrzés- és egészségturizmus lehetőségiről a Hegyháton.

Üdvözöljük Önt a Kneipp-Lounge-ban!

2012. 06. 12

Végre megérkezett a meleg és a napsütés, amely mindenkit vonz a szabadba. Ez a leginkább megfelelőbb pillanat a kellemes zenéhez és egy pihentető estéhez a szabad ég alatt. 

Hogyan válhat egy módszer márkává?

2011. 12. 19

1890-ben Sebastian Kneipp megismerkedett egy würzburgi gyógyszerésszel, Leonhard Oberhäußer-rel, akinek közeli partnerei és barátai egyaránt meg voltak győződve arról, hogy a természetes módszerek jó...


Fájdalomcsillapítás Kneipp-kúrával

feltöltve: 2011-12-12 (12:02)

Ősszel és télen megszaporodik az ízületi panaszokkal, különféle fájdalmakkal küszködők száma. Íme néhány szelíd hatású fájdalomcsillapító módszer Kneipp atya patikájából.

Fájdalomcsillapító gyógynövények

Árnika:
Külsőleg a virágzatát használjuk fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, csíraölő és véráramlást javító hatása miatt. Teáját és tinktúráját sérülések és nehezen gyógyuló sebek kezelésére alkalmazzuk.
Figyelmeztetés: Az árnika a legerősebb allergiakeltő növények egyike. Gyomor- és bélműködési zavarokat, szédülést, remegést, tachycardiát és más tüneteket is okozhat, ezért nem javasolt belsőleges alkalmazása.

Borsmenta:
A borsmentát belsőleg főként görcsoldó és étvágyjavító szerként használjuk, külsőleg fájdalomcsillapító és hűtő hatást fejt ki. Különösen eredményes az alkalmazása fej-, izom- és idegfájdalmak esetén, mivel a fájdalominger továbbítását csökkenti, továbbá  véráramlás-javító hatású. Idegfájdalmak esetén a borsmenta-olajat helyileg alkalmazzuk.
Figyelmeztetetés: Csecsemőknek, kisgyermekeknek és mentára érzékeny személyeknek nem javasolt!

Csalán:
A népi gyógyászatban a reuma kezelésére használják. Gyökerének és magvainak enyhe vízhajtó hatása van, de reumatikus panaszok kiegészítő kezelésére is alkalmazhatjuk.

Fűz- és nyárfa:
A fájdalomcsillapítással legrégebben összefüggésbe hozott szaliciltartalmú gyógynövények. A szalicilvegyületek is a fűzfáról kapták nevüket. A fűzfakéreg lázcsillapító, fájdalomcsökkentő és antireumatikus hatást fejt ki. Láz, fejfájás és reuma esetén használhatjuk. Az antireumatikus gyógyszerekkel történő kezelés mellékhatásaitól (például gyomorpanaszok) mentes. Szalicil-túlérzékenység esetén asztmát okozhat!
Nyárfa: Cink-lignant tartalma miatt, hatásosan alkalmazható megnagyobbodott prosztata esetén. Ezenkívül cumarin is van benne. Egyéb tulajdonságai megegyeznek a fűzfakéregével. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és vízhajtó hatású.
A fűzfakérget nem akut fájdalmaknál, hanem hosszabb terápiáknál alkalmazzuk.
Elkészítés módja: Egy kávéskanál apróra vágott szert keverjünk egy csésze hideg vízbe, forraljuk fel, és hagyjuk 5 percig állni, napi 3-5 csészével fogyasszunk belőle. A hatását kb. 2 óra elteltével fejti ki, amely azonban 8 órán át fennmarad.
Figyelmeztetés: Terhesség alatt a fűzfakéreg használata nem javasolt!

Gyermekláncfű:
A fájdalomcsillapítás direkt és indirekt formájánál egyaránt igen értékes a gyermekláncfű. Az egész növény felhasználható, annak gyökerével együtt. Keserűanyagai mellett réz- és cinktartalma említésre méltó, mivel ezek a gyulladásban fontos szerepet játszó vas antagonistái. Epe- és vízhajtó hatása mellett a kötőszövetekre kifejtett hatása is jelentős, ezért reuma és köszvény kezelésében nagy segítséget jelent. Csökkenti az epekőképződést.
Elkészítés módja: Egy kávéskanálnyi gyermekláncfűt hideg vízbe teszünk, felforraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk. Kúra alkalmával hat hétig, napi 2x1 csészével igyunk belőle. Tavasszal salátaként is fogyaszthatjuk, vagy akár préselt lét is készíthetünk belőle. 
Figyelmeztetés: Nem ajánlott súlyos gyomorpanaszok, epeút-elzáródás és epehólyag-gyulladás esetén!

Orbáncfű:
Külsőleg olajként használhatjuk, amit házilag is könnyen el tudunk készíteni. 25 g friss virágot mozsárban összetörünk, majd összekeverjük 500 ml olíva- vagy búzacsíra-olajjal. Beletöltjük egy hosszú szájú üvegbe, és 3-5 napig lezáratlanul erjedni hagyjuk. Ezután lezárjuk, és 6 hétre kitesszük a napra. Reumatikus panaszok esetén jó fájdalomcsillapító, emellett a bőrre is jó hatással van az olaj. Belsőleg adva hatásos a középsúlyos depressziók esetén. Fontos a nagyobb dózisú adagolás és a hosszú távú alkalmazás.

Ördögkarom:
A reumatikus betegségek több területén is hatékony, így ízületi kopásnál vagy reumás gyulladásnál. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, keserűdrogjainak köszönhetően jó étvágytalanság ellen, valamint a gyomorsav-túltermelés megakadályozására is. Franciaországban és Németországban végzett kísérletek igazolták, hogy négy hét kezelés után a fenil-butazonos kezelést felül múlta a fájdalomcsökkenés, mozgékonyság és reggeli merevség esetén.
Elkészítés módja: Egy evőkanálnyi szert leöntünk kétcsészényi forró vízzel, majd 8 órát állni hagyjuk szobahőmérsékleten. Napi három csészével fogyasztunk belőle étkezések előtt, 4-6 héten át.

Szénavirág:
A latin flos graminis gyűjtőnév foglalja össze az ide tartozó növényeket, ám hatóanyagaik és összetételük tekintetében eltérőek. A széna tárolásakor keletkezett hulladékok tartoznak ide, főleg virágok, magvak és más föld feletti növényi részek, amelyek sok cumarint és illóolajat tartalmaznak. Fürdő, gőz vagy pakolás formájában javítják a véráramlást, fájdalomcsillapítók, segítik az ellazulást. A legismertebb a szénazsák, amelyet 40-42 ºC-ra felmelegítve, majd a test különböző részein elhelyezve, 30-50 percig kell rajta hagyni.
Mellékhatásként ritkán allergiás tünetek léphetnek fel!

 

 

Forrás: Mihalec Gábor: Ideál - Reforméletmód magazin 2003.15.(11)



További híreink: